4/4/10

Αμερικανικη Ομορφια (American Beauty, 1999)


Ένα πλούσιο σπίτι στα προάστια, οικογένεια, μια πετυχημένη καριέρα και το Αμερικάνικο Όνειρο λάμπει στο ολόχρυσο, φανταχτερό του περιτύλιγμα. Ο Sam Mendes όμως παίρνει την κάμερά του, ξύνει το πολύτιμο επίστρωμα λανθάνουσας ευτυχίας για να αποκαλύψει το σάπιο του περιεχόμενο που αναδίδει τη δυσωδία του ανεκπλήρωτου και του ανολοκλήρωτου, της δυστυχίας, της μοναξιάς. Η φωνή του Lester Burnham μας ξεναγεί από το υπερπέραν στους τελευταίους μήνες μιας σκλαβωμένης ζωής. Το πρώτο του πλάνο, τα πρώτα του λόγια είναι η εισαγωγή σε μια σχεδόν σαπουνοπερική, μάλλον ειρωνική, σίγουρα τραγική ιστορία: «Κοιτάξτε με, αυνανίζομαι στο μπάνιο… Αυτό είναι το αποκορύφωμα της μέρας, από δω και πέρα όλα θα είναι ένας κατήφορος».

Η ιστορία του Alan Ball ενδοσκοπεί στο μικρόκοσμο μιας χούφτας ανθρώπων με άλλοτε κωμική και άλλοτε δραματική διάθεση, προσπαθώντας κάπου στην άκρη να διακρίνει μια σταγόνα ομορφιάς μέσα στα πιο απλά πράγματα. Ως εξευγενισμένο αντίβαρο της Ευτυχίας του Todd Solondz, το δικό του σύμπαν δεν διακατέχεται από διαστροφικές εμμονές μα ούτε και από τη σκληρότητα των εικόνων της, αλλά επικεντρώνεται σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια ανάδυσης στην επιφάνεια για μια ανάσα καθάριου αέρα που μοιραία καταλήγει στον πνιγμό, σιγοψιθυρίζοντας το εύστοχο tag line: Η ομορφιά πολλές φορές θαμπώνει… κοιτάξτε καλύτερα.

- ΟΛΑ ΣΕ ΘΥΜΙΖΟΥΝ… μα ιδιαίτερα οι παραμορφωμένες από αδιαφορία εκφράσεις στο πρόσωπο του Kevin Spacey, τα ξεσπάσματα ψυχικής οδύνης που οδηγούν σταδιακά στην κορύφωση του φινάλε, οι μικρές κωμικές πινελιές που απαλύνουν το γκρίζο τοπίο σε μια διάθεση ειρωνικής αντεπίθεσης, ο χορός της σακούλας και όλη εκείνη η απαρατήρητη ομορφιά πίσω από τα πιο απλά πράγματα της ζωής.

- ΕΝΑΣ ΚΟΜΠΟΣ Η ΧΑΡΑ ΜΟΥ… επειδή ταινίες σαν το American Beauty αποτελούν την παραφωνία σε ένα κινηματογραφικό τοπίο Αμερικάνικης ευδαιμονίας.

- ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ… ο εφιάλτης πίσω από το Αμερικάνικο Όνειρο >> 8,5/10

0 ΣΧΟΛΙΑ:

ΠΕΣ ΚΑΤΙ ΚΙ ΕΣΥ…