22/4/10

Στρατιώτες του Σύμπαντος (Starship Troopers, 1997)

Πίτσες, μπύρες και πολύ αίμα…

-STUPID IS WHO STUPID DOES: O Paul Verhoeven δεν προσπαθεί να εξαπατήσει κανέναν: «Πρόκειται για το απόλυτο σκουπίδι» μοιάζει να φωνάζει από τα πρώτα λεπτά της δημιουργίας του. «Ακολουθήστε με!» Γιατί όχι; Στην τέταρτή Χολιγουντιανή του κινηματογραφική απόπειρα μετά τα Flesh and Blood, Robocop και Βασικό Ένστικτο, ο Ολλανδός δημιουργεί ένα λουσάτο, big budget B-movie που σφύζει από δράση, αίμα και ανοησία.
Προσθέστε σε αυτά μια γερή δόση ειρωνικής διάθεσης –με αποκορύφωμα την τελική αυτολογοκριμένη σκηνή όπου το φονικό έντομο ομοιάζει του γυναικείου αναπαραγωγικού μορίου-, μια τάση σατιρικού αντιμιλιταρισμού –με τις στολές των Starship Troopers να ομοιάζουν αυτές των Ναζί και μερικούς διαλόγους να φαντάζουν διακωμωδήσεις πολεμικών ταινιών- καθώς και πολύ χιούμορ, και έχετε μια ταινία που αν την αντέξετε την πρώτη φορά μπορεί να μετατραπεί στο φιλμικό σας τονωτικό για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι ερμηνείες είναι από μέτριες ως κακές (με αποκορύφωμα αυτή του Casper Van Dien που πιθανότατα να αγγίζει για τα προσωπικά του δεδομένα τα όρια της τελειότητας), συμβαδίζοντας απόλυτα με τη λογική ενός b-movie.


-SCI-FI GOREFEST: Ο ίδιος ο Verhoeven, έχοντας ζήσει ως παιδί τη Ναζιστική κατοχή στη χώρα του, οραματίστηκε την ταινία ως μια μελλοντολογική προπαγάνδα, ως μια επίδειξη της φασιστικής κενότητας που ορίζει τη βία ως τονωτικό μέσο και τα media ως φορέα πρόκλησης ομοφωνίας. Ως βάση χρησιμοποιήθηκε το ομότιτλο βιβλίο του Robert Heinlein, από το οποίο παραλείφθηκαν ωστόσο οι σκοτεινές προεκτάσεις και ιδέες. Άλλωστε, ο Verhoeven προτίμησε να διαβάσει μόνο τα πρώτα κεφάλαια σχηματίζοντας στο μυαλό του τη δική του εκδοχή της ιστορίας. Με μια απεικόνιση που δεν διαφέρει σε πολλά από αυτή των ηλεκτρονικών shoot ‘em ups, μια μεραρχία στρατιωτών αποστέλλεται σε έναν άγνωστο πλανήτη με σκοπό την εξουδετέρωση των γιγαντιαίων εντόμων που προσπαθούν να αποικίσουν το γαλαξία διασπείροντας τους σπόρους τους στο διάστημα. Φυσικά, έχει προηγηθεί η καταστροφή μερικών εκ των μεγαλύτερων πόλεων της Γης –όπως μας πληροφορούν τα τηλεοπτικά «επίκαιρα» του μέλλοντος-. Η συνέχεια μπορεί να περιγραφεί ως το Braindead του sci-fi, με μπόλικους διαμελισμούς, αποκεφαλισμούς, ξεντεριάσματα και πολλά άλλα οπτικοακουστικά καλούδια που μπορούν να κάνουν έναν οπαδό του gore ευτυχισμένο. Αν η αρχή του Robocop σας σόκαρε, προτιμήστε να αποφύγετε αυτή την ταινία, στην οποία εκτός των αμέτρητων φιαλών κέτσαπ, χρησιμοποιήθηκαν και περισσότερες σφαίρες από κάθε άλλο φιλμ. Ρηχό-ναι, ανόητο-σίγουρα, διασκεδαστικό-απόλυτα. Μόνο μην ξεχάσετε τα ποπ κορν σας…


-ΜΕΓΑΛΑ ΛΟΓΙΑ: Εκφωνητής τηλεόρασης: «Όλοι κάνουν το χρέος τους. Εσύ;»

-ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 7,5/10

0 ΣΧΟΛΙΑ:

ΠΕΣ ΚΑΤΙ ΚΙ ΕΣΥ…