8/4/10

Mars Attacks! (1996)

Ένας φόρος τιμής στις αγαπημένες του b-movies επιστημονικής φαντασίας και τρόμου, μία σειρά καρτών για παιδιά με τίτλο Mars Attacks με θέμα την εισβολή Αρειανών στη Γη που κυκλοφόρησαν το 1962 και η νοσηρά διασκεδαστική επιθυμία του να διαβάλλει κάθε Αμερικάνικο σύμβολο καθώς και να ανατρέψει κάθε κινηματογραφικό κανόνα, οδήγησαν τον σκηνοθέτη-παιδί Tim Burton στη δημιουργία μιας b-μουβάτης κωμωδίας στην καρδιά των ‘90s. Με τις μνήμες της Μέρας Ανεξαρτησίας ακόμη νωπές, το Mars Attacks! μοιάζει με την ειρωνική αντεπίθεση κάθε σκεπτόμενου θεατή, με τη μορφή μιας παρωδίας των ηθών και της απολυταρχίας της λογικής.
Ιδανικά και ιδεολογίες καταπατώνται βάναυσα (το περιστέρι φέρνει τον πόλεμο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ σκιαγραφείται με τα μελανότερα χρώματα, ο super-hero αμερικανός στρατιώτης είναι ο πρώτος που εξολοθρεύεται, ο Λευκός Οίκος βεβηλώνεται), δεδομένα ανατρέπονται (οι Αρειανοί δεν είναι αναγκαστικά ευφυή όντα, ο πιο παράφωνος τραγουδιστής μπορεί να σώσει την ανθρωπότητα, η ατομική βόμβα μπορεί να εξουδετερωθεί με ένα απλό ρούφηγμα), ενώ ακόμη και η κινηματογραφική γραφή αιώνων διαστρεβλώνεται (με τους σταρ να μην βγάζουν το πρώτο μισό του φιλμ και σωτήρες να αναδεικνύονται ένας άγνωστος πιτσιρικάς με την πάσχουσα από γεροντική άνοια γιαγιά του). Ο Tim Burton κλείνει το μάτι με ένα βλέμμα γεμάτο ειρωνεία σε όλους τους πολεμοχαρείς και εθνικόφρονες κινηματογραφιστές της πεντάρας μα και της διαφημιστικής αβάντας δισεκατομμυρίων, κάνοντας τα γέλια και τα όλο νόημα μειδιάματα της δικής του εκδοχής να υπερνικήσουν τις γρήγορα εξατμιζόμενες φούσκες αδρεναλίνης κάθε τυχάρπαστου Roland Emmerich. Ο νοών νοείτω…

- ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ… Στρατηγός Decker (Rod Steiger): «Φιλελεύθεροι! Διανοούμενοι! Ειρηνιστές! ΗΛΙΘΙΟΙ!»

- ΟΛΑ ΣΕ ΘΥΜΙΖΟΥΝ… μα περισσότερο τα πράσινα κεφάλια των Αρειανών καθώς εκρήγνυνται, ο εθνοσωτήρας Σλιμ Γουίτμαν, η απίθανη γιαγιά-ήρωας, η παρωδία εθνικοπατριωτικού λόγου λίγο πριν το τέλος, το πολυπληθές καστ (Jack Nicholson, Glenn Close, Annette Bening, Pierce Brosnan, Danny DeVito, Sarah Jessica Parker, Michael J. Fox, Rod Steiger) που αφανίζεται χωρίς αναστολές και η εκνευριστική διάλεκτος των εξωγήινων. Ακ!

- ΕΝΑΣ ΚΟΜΠΟΣ Η ΧΑΡΑ ΜΟΥ… επειδή δυστυχώς ένας Burton δεν φέρνει την άνοιξη.

- ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ… in your face Hollyjunk! >>  (9/10)

0 ΣΧΟΛΙΑ:

ΠΕΣ ΚΑΤΙ ΚΙ ΕΣΥ…