1/3/11

Αόρατος Συγγραφέας (The Ghost Writer, 2010)

Σκηνοθεσία: Roman Polanski
πρωταγωνιστούν: Ewan McGregor, Pierce Brosnan, Kim Cattrall, Olivia Williams

Ο πρώην βρετανός πρωθυπουργός Άνταμ Λανγκ (Brosnan) αποσύρεται σε ένα ερημονήσι της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ για να γράψει την αυτοβιογραφία του με τη βοήθεια ενός συγγραφέα. Όταν ο τελευταίος θα βρεθεί πνιγμένος, ένας άλλος συγγραφέας-φάντασμα (McGregor) θα αναλάβει την ολοκλήρωση του βιβλίου, μόνο για να βρεθεί μπλεγμένος σε ένα παιχνίδι πολιτικής ίντριγκας που θα απειλήσει την ίδια του τη ζωή.


Ο Ρομάν Πολάνσκι επιστρέφει και πατώντας επάνω στα χνάρια που άφησε ο Alfred Hitchcock προσφέρει μια ταινία πλήρη από σασπένς. Σκηνοθετικά το φιλμ είναι ένα εικονοπλαστικό κομψοτέχνημα, όπως αρμόζει σε έναν τελειομανή δημιουργό με παρακαταθήκες όπως το Μαχαίρι στο Νερό, το Μωρό της Ρόζμαρι και ο Ένοικος. Εξαιρετικός ο McGregor. 

Κάποιες μικρές κοιλιές που δεν του επιτρέπουν να αποκτήσει το σφιχτότερο πιθανό δέσιμο. Ο Pierce Brosnan αν και δεν απογοητεύει, δεν πείθει απόλυτα στο ρόλο του πρώην πρωθυπουργού, κατηγορούμενου για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Το σενάριο δεν είναι ιδιαίτερα πρωτότυπο, στην περίπτωση αυτή ωστόσο μεγαλύτερη σημασία έχει η διαδρομή.

Σαφέστατοι υπαινιμοί για τον πρώην βρετανό πρωθυπουργό Tony Blair, πιστό ακόλουθο και υποστηρικτή των Αμερικανικών πολεμικών επεμβάσεων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Θύμισε τον Πολάνσκι του Frantic και σε σημεία μοιάζει να κοπιάρει τεχνοτροπίες του μετρ του σασπένς από τον Άνθρωπο που Γνώριζε Πολλά και τα 39 Βήματα.

Θα μπορούσε να είχε γίνει μια μικρή οικονομία χρόνου, ωστόσο βλέπεται με αμείωτο ενδιαφέρον ως το τέλος. Θα πατήσετε pause το πολύ 2 φορές.

Ό,τι πρέπει για τους φίλους του αστυνομικού μυστηρίου.

7/10

0 ΣΧΟΛΙΑ:

ΠΕΣ ΚΑΤΙ ΚΙ ΕΣΥ…