27/2/11

Σιωπηλός Γάμος (Nunta muta - Silent Wedding, 2008)

σκηνοθεσία: Horatiu Malaele
πρωταγωνιστούν: Meda Andreea Victor, Alexandru Potocean, Valentin Teodosiu

Το 1953 στην κομμουνιστική Ρουμανία, ένα μικρό χωριό ετοιμάζεται για έναν γάμο. Και ενώ το γλέντι είναι έτοιμο να αρχίσει, ένας στρατηγός του Σοβιετικού στρατού τους ενημερώνει ότι ο Στάλιν πέθανε το προηγούμενο βράδυ και ότι έχουν απαγορευτεί όλες οι εκδηλώσεις χαράς για μία εβδομάδα. Εκείνοι όμως θα αποφασίσουν να αψηφήσουν τις διαταγές και να το γλεντήσουν στα… μουγκά.


Μπριόζο και φωνακλάδικο με στοιχεία σλάπστικ κωμωδίας και φάρσας, το πρώτο κινηματογραφικό εγχείρημα του θεατρικού σκηνοθέτη Horatiu Malaele είναι ένα χάρμα οφθαλμών. Τα θεατρικά του κατάλοιπα εμφανέστατα στους έξυπνους διαλόγους και τη σύνθεση των χαρακτήρων - στοιχεία στα οποία οικοδομείται ολόκληρη η ταινία, αφού το κεντρικό στοιχείο της υπόθεσης, ο βουβός γάμος, καταλαμβάνει μόλις δέκα με δεκαπέντε λεπτά φιλμικού χρόνου. Δεν σε αφήνει ωστόσο ούτε στιγμή να βαρεθείς. Το πολιτικό background της ιστορίας, αν και είναι αυτό που κατ’ ουσία κινεί τα νήματα, είναι έξυπνα υποτονισμένο και δεν κλέβει σε κανένα σημείο την παράσταση. Αντίθετα υπερτονισμένοι είναι οι χαρακτήρες μέσα στην υπερβολή τους και με την ιδιαιτερότητά τους χαρίζουν αλλεπάλληλες στιγμές γέλιου. Ο ίδιος ο βουβός γάμος είναι μια συρραφή απολαυστικών εμπνεύσεων από την αρχή ως το τέλος του και δικαιολογεί το χαρακτήρα του ως το highlight της ταινίας.

Η εξιστόρηση γίνεται για χάρη ενός τηλεοπτικού συνεργείου που επισκέπτεται το ερειπωμένο χωριό για το γύρισμα ενός ντοκιμαντέρ. Το στοιχείο αν και εμφανίζεται μόλις στην αρχή και το τέλος της ταινίας, της αφαιρεί από τη δυναμική της - ιδιαίτερα στο τελείωμα. Μια αχρείαστη προσθήκη.

Κάποιες στιγμές νόμιζα ότι έβλεπα ταινία του Kusturica. Περισσότερο το Μαύρη Γάτα Άσπρος Γάτος παρά το Underground.

Στομαχικές διαταραχές κατά τη διάρκεια ενός βουβού γάμου.

Βλέπεται μονορούφι.

Αν θέλετε να δείτε κάτι ευφάνταστο και διαφορετικό από τα τετριμμένα και να περάσετε καλά.

8,5/10

0 ΣΧΟΛΙΑ:

ΠΕΣ ΚΑΤΙ ΚΙ ΕΣΥ…