14/11/10

Yi Yi (Και Ενα... και Δύο... Οικογενειακοί Ρυθμοί, 2000)

Η ζωή σε πολλές πράξεις. Ή μήπως μόνο σε δύο; Τα πάντα στην ταινία του Edward Yang διέπονται από το στοιχείο της δυαδικότητας: Σχέσεις, μοίρα, μνήμη, ακόμη και τα ονόματα εσωκλείουν την έννοια τόσο της επανάληψης, όσο και του μισού. «Πώς μπορούμε να ξέρουμε περισσότερα από τη μισή αλήθεια;» ρωτάει ο μικρός Yang-Yang τον πατέρα του, και με την αφέλεια ενός παιδικού μυαλού κατορθώνει να αγγίξει όλη την αλήθεια του κύκλου της ζωής: Επιλογές που κλείνουν πόρτες και ανοίγους άλλες, αποφάσεις που καθορίζουν πορείες διαβίωσης και διαπροσωπικών σχέσεων, μοίρες που υφαίνονται σαν κύκλοι και τέμνονται σε δύο σημεία, στοιχεία καθημερινά που περνούν συχνά απαρατήρητα αλλά τελικά θέτουν τη ρόδα της ζωής σε μια αέναη κίνηση.

Τραγικές, ειρωνικές, άλλοτε πάλι κωμικές, οι καθημερινές στιγμές του N.J. (Nien-Jen Wu) θέτουν όλα αυτά τα στοιχεία υπό τον κινηματογραφικό φακό του Yang. Ο παλιός του έρωτας εμφανίζεται από το πουθενά ζητώντας του ευθύνες για εκείνη την ημέρα που δεν πήγε στο ραντεβού, ο γιος του φωτογραφίζει το πίσω μέρος του κεφαλιού των ανθρώπων για να τους αποδείξει ότι το έχουν (…η μισή αλήθεια που λέγαμε), η πεθερά του πέφτει σε κώμα και πεθαίνει όταν θα ξαναβρεί τις αισθήσεις της… Εικόνες ενός άλμπουμ ιστοριών, κάθε μία από τις οποίες έχει να πει τη δική της ξεχωριστή αλήθεια για τα καμώματα και τα γυρίσματα της μοίρας. Ίσως ακόμη και πολύ περισσότερα. Στην παλέτα αυτή τα κινηματογραφικά χρώματα εκτείνονται από το γκρίζο της σοβαρότητας ως το ροζέ της κωμωδίας, σε ένα ψηφιδωτό χαρακτήρων, συναισθημάτων και νοημάτων που επιζητά ψηλάφηση. Με την προσοχή και την επιμονή που επέδειξαν και εκείνοι που της χάρισαν τον τίτλο της καλύτερης ταινίας στο Αμερικάνικο National Society of Film Critics και το βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεσιβάλ των Καννών.

- ΟΛΑ ΣΕ ΘΥΜΙΖΟΥΝ… μα περισσότερο οι ειλικρινείς, αντι-κινηματογραφικοί χαρακτήρες και τα πορίσματα ζωής που εκπέμπονται από την καθημερινότητά τους.

- ΕΝΑΣ ΚΟΜΠΟΣ Η ΧΑΡΑ ΜΟΥ… εξαιτίας της υπερβολικής τρίωρης διάρκειάς της.

- ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ… η ζωή μας κύκλους κάνει >> 8.5/10

0 ΣΧΟΛΙΑ:

ΠΕΣ ΚΑΤΙ ΚΙ ΕΣΥ…